FIM Motocross World Championships

Motocross er en motorsykkelsport der det kjøres på grusbaner eller jordbaner, ikke på asfalt. Motocrosskonkurransene kjøres over to heat, med inntil 30 startende utøvere. Banene inneholder krappe svinger, hopp og vaskebrett. Hoppene kan være inntil 40 meter høye. I Norge kjøres NM, Norgescup og NM for lag.

Den største motocrosskonkurransen internasjonalt, er VM. VM kjøres over atten runder, i mange land. Sesongen 2014 er den 58.sesongen i FIM Motocross World Championships, som er det offisielle navnet på VM. Årets runde startet 1.mars, og varer til 14.september. Hver runde består av to heat, som kjøres på samme bane. I tillegg til MXGP (Motocross Grand Prix), konkurreres det også i MX2. Løpene i begge klasser kjøres samme dag og på samme bane.

Den første runden i årets MXGP ble vunnet av franskmannen Gautier Paulin. Den andre runden ble vunnet av italienske Tony Cairoli. I MX2 vant Jeffrey Herlings begge de første rundene, og leder dermed sin klasse etter disse rundene. Den tredje runden i VM kjøres 30.mars, i Beto Carrero i Brasil.

Deretter kommer VM til Italia, for årets første VM-runde i Europa. Sesongen er lagt opp slik at VM starter og slutter på baner utenfor Europa, mens de tretten rundene som kjøres på europeiske baner kjøres etter hverandre. Dermed blir det færre lange reiser for utøverne.

Kenneth Gundersen er den eneste nordmann som har kjørt motocross-VM for et fabrikklag. Han måtte legge opp i 2009, etter en skade. Han kjørte til sammen 107 VM-runder, og klarte å vinne fire runder.

Det kjøres ingen VM-runder i motocross i Norge, men 6.juli kjøres den 12. VM-runden i Uddevalla i Sverige, og 13.juli kjøres den 13.runden i Hyvinkää i Finland. Dersom man har lyst til å se en VM-runde, kan man legge ferieturen til Sverige eller Finland, og oppleve VM-sirkuset live.